Over Come & Eat Den Haag

Tijdens Come & Eat Den Haag kun je als inwoner statushouders uitnodigen om bij jou thuis te komen eten. Voor mensen die hun land gevlucht zijn, is dit een gelegenheid om in een huiselijke sfeer Nederlanders te ontmoeten. Voor jou is het een leuke manier om in contact te komen met nieuwe stadsgenoten.

Geef je nu op om statushouders bij jou thuis te ontvangen via www.comeandeatdenhaag.nl. Statushouders kunnen zich opgeven via dit formulier.

Ontstaan
Meer verbinding in Haagse wijken, nieuwe contacten, elkaar ontmoeten en samen bouwen aan een nog mooier Den Haag. Uit deze wens is het project ‘Come & Eat Den Haag’ geboren. Met dit project willen de initiatiefnemers bewoners van Den Haag in contact brengen met vluchtelingen. In de eigen keuken en huiskamer wordt dan samen gekookt, gegeten en gedronken.

Nieuwe stadsgenoten ontmoeten
Dit jaar huisvest de gemeente Den Haag een paar duizend statushouders. Mensen die gevlucht zijn voor de situatie in eigen land. ‘Come & Eat Den Haag’ zorgt ervoor dat bewoners van Den Haag en deze nieuwe stadsgenoten elkaar op een leuke en huiselijke manier leren kennen. Namelijk door een avond met elkaar te eten en te praten, bij iemand thuis aan de eettafel. Het project maakt hiervoor gebruik van het succesvolle Utrechtse concept ‘Come & Eat’, via dit netwerk worden mensen gekoppeld en schuiven zij bij elkaar aan tafel. Bewoners van Den Haag worden gevraagd om hun huis voor een avond open te stellen en nieuwe ontmoetingen tegemoet te zien.

Meedoen
Enthousiast geworden? Je kunt je als inwoner van Den Haag aanmelden via www.comeandeatdenhaag.nl.

Ervaringen
In Utrecht draait ‘Come & Eat’ nu al een jaar mee en zij zijn vele etentjes verder. Een paar reacties van eetadressen en vluchtelingen uit Utrecht:

“We hebben nog steeds en houden ook contact met onze gasten. Ik ga donderdag op bezoek en we gaan ze nog een keer uitnodigen om voor hen te koken. De klik was echt leuk en we gaan ze ook her en der ondersteunen. Daarnaast spelen de kinderen gewoon leuk samen en is er een echte klik. Superleuke avond met gezellige mensen. Alle vooroordelen bleken weer helemaal nergens op te slaan. Gelijkwaardig contact.” – Gastgezin

“Ik ben blij dat we met z’n allen een sfeer in huis hebben kunnen creëren waar deze mannen zowel een lach als een traan konden laten. Voor iedereen was het een enorm waardevolle avond. We praten er nog steeds over na.” – Gastgezin

“Ik heb mijn kinderen sinds een lange tijd niet zien glimlachen. Vandaag was ik zo gelukkig, omdat ik hen zag glimlachen, lachen en spelen met Nederlandse kinderen.” – Syrische vluchteling

De projectgroep Come & Eat Den Haag bestaat uit: 
Edgar Neo
Eva van der Meer
Heleen Weening
Rosalie Ruardy
Giselinde Veger
Wiesje van der Sar